Един паша имал няколко жени, но съдбата така го подредила, че имал само една дъщеря и не давал прашинка да падне върху нея. Но - дошло и време за женене и пашата дълго умувал кой ще е женихът. Избирал от тук, избирал оттам и накрая се спрял на един принц през две царства, в третото, от знатен род, идеална партия. Всичко вървяло според плановете, оженили ги - три дни яли, пили и се веселили. Натоварили керван от камили с чеиза на булката и ги изпратили със зурни, кларинети и тъпани. Не щеш ли, голям резил - след седмица, тихомълком, по нощите, върнали булката и кервана с чеиза.
Пашата много тежко го преживял и чак след година пак започнал да търси подходящ жених. Намерили един, през шест царства в седмото, свястно момче, е - не било толкова богато, но... станала сватбата и изпратили наново кервана с чеиза и младите, а и неговата рода по живо по здраво. Не щеш ли - същата работа; на седмицата - върнали булката и кервана! Кошмар!
Пашата се поболял от мъка, но веднага се заел и довели едно момче, нищо особено, от през девет царства в десетото, до където още резилът не бил стигнал. Оженили ги набързо, без много дандании и ги отпратили с керван от мулета. Пашата с тревога зачакал лоши вести, но нямало такива. Минала година и се задала процесия. От десет царства пристигала щерката, с цялата рода на младежа, с керван дарове за пашата, музики и прочие благодарности. Три дни яли и пили и се веселили, сватовете си допаднали, младите били хубави, хубави, да не им се ненагледаш. Хеле, отворила се пролука пашата да си поприказва с щерката и от дума на дума я попитал - защо така, любимо дете, първия път, че втория и чак на третия... и прочие. Щерката рекла:
- Любими татко, ти си гледаш твоите пашови дела и не знаеш какво става в харема. А аз от малка още, се напикавам. Викахме хекими, билкари, не и не... Затова и първия и втория, като научеха, ме връщаха...
- А третия дъще, той... какво... как понесе това...
- Той, татко любими, пък от малък се посира и сме си лика-прилика!

Рейтинг 5 от 1

and now?

Добавен от:

avatar

xyдoжниka

Общо: (57) 

Зевзеците на Fun.dir.bg

avatar

zzkrastev@abv.bg

(2974) Вица рейтинг 298.4

avatar

ZZZZZDRAVKO11111

(2472) Вица рейтинг 247.2

avatar

Григоров

(1608) Вица рейтинг 165.8

avatar

ДДРОнег

(714) Вица рейтинг 81.4

avatar

maikal_georg

(418) Вица рейтинг 42.8